Dana taitaakin olla tuoksukoira.

Olen pitänyt noita tuoksukoiria enemmän tai vähemmän legendana, mutta nyt pääsin itse todistamaan.

Eilisen iltaa ihmettelin miksi meillä tuoksuu syreeni. Kuljin ympäri taloa ja paikallistin sen olohuoneeseen. En kuitenkaan löytänyt varsinaista lähdettä. Ajattelin, että jos joku pesuainepullo on kaatunut ja pitkin lattioita, mutta eipä sellaista löytynyt. 

Tänään treeneissä ensin ilmaistiin omat ukot ja sitten koirat autoon ja juotiin kahvit. Kahvien jälkeen otettiin tottista ja kun siinä vaiheessa hain koiran autosta, huomasin sen saman tuoksun. Eli, se lähtee Danasta! Se tuoksuttelee vienosti tänäänkin, mutta ei ehkä yhtä voimakkaasti kuin eilen. En tiedä, johtuuko keväästä, iästä vai juoksunodotuksesta, mutta mielenkiintoinen yksityiskohta.

Tuo tuoksukoiruushan ei ole ihan harvinaista, jos netti ym. kirjoituksia uskoo. Myös koiramme-lehdessä taisi olla juttu tuoksukoirista pari kk sitten. Tuoksu on yleisempää toisilla roduilla, kuten afgaaneilla ja porokoirilla. Muissa roduissa se on enemmänkin yksilöominaisuus ja toisinaan jopa harvinainen. Koirat haisee usein myskiltä tai kukkakedolta (syreeni kuuluu varmaan tähän kateegoriaan) ja se liittyy mielihyvään, rauhoittumiseen ja jotkut sanoo, että myös syvään suhteeseen omistajan kanssa. Joku taisi sanoa, että heidän koira tuoksuttelee ainoastaan emännälle, ei muille perheenjäsenille. Ilmeisesti myös jotkut emot erittävät tuoksua pennuille imetysvaiheessa ja eritys häviää kun pennut vieroitetaan. Tuoksuttelu on kaiketi perinnöllistä ainakin jossain määrin, joten olisi mielenkiintoista tietää, mikä lienee Danan sukulaisten tilanne.

Pari kaveria epäilivät, että koira olisi syönyt sellaisia imuriin laitettavia tuoksuhelmiä. Sellaisia on jossain päin huushollia, mutta ne tuksuu kieloille. Dana tosin on nuorena syönyt yhden vessanraikastimen, mutta siitä on jo aikaa :)