Nata, kattara, rölli, timotei, niittynurmikka, raiheinä, karvamesiheinä, tuoksusimake, koiranheinä, tuoksukki, heinäratamo, hierakat, revonhäntä, tammi, pyökki, maissi, ohra, porkkana ja tomaatti.

Vaikuttava lista eikö? Se on yhtä kuin Danan allergialista. Ja selittää samalla, miksi koira toimi keväällä hakutreeneissä, mutta ei enää kesällä. Keskittyminen nollassa. Kai, jos sillä on ollut kokovartalokutina. Huokaus. No, toisaalta on tosi hyvä mieli, kun tietää, mistä kaikki johtuu ja asialle voidaan tehdä jotain.

Otetaan vaikkas ensin tuo pisin lista eli heinät. Ne ovat valitettavasti yleisimpiä heiniä, joita löytyy jokaisesta niemennokasta luultavasti ainakin Oulun korkeudelta alaspäin. Lääkärin vaihtoehdot oli, joko pitää koira pääasiassa sisällä kesällä tai aloittaa siedätyshoito. Arvatkaapa kumman valitsin?

Siedätyshoito hoidetaan pistoksilla, jotka voin antaa itse. Lääkäri tilaa meille siedätyslääkkeet, joissa on 12 heinää. Tulevat ilmeisesti kolmessa erilaisessa koostumuksessa, joilla jokaisella on oma aikataulu. Tuli kehotus ostaa seinäkalenteri ja kolme eriväristä tussia. Kalenteriin sitten eri väreillä merkinnät milloin, kuinka paljon ja mistäkin purkista laitetaan. Lääkäri laittaa pakettiin myös ruiskut ja neulat, joista jälkimmäiset toimitan sitten tarpeeksi kerättyäni eläinlääkärille hävitettäväksi. Aluksi pistoksia annetaan useammin ja ylläpitovaiheessa kerran kuussa - koiran loppuelämän ajan. Ylläpito tulee maksamaan noin satasen vuodessa, joten se on pieni uhraus koiran hyvinvoinnin takia. Ja ajattelen sen näin, että koska esim. kynsiä meillä leikataan kerran viikossa, kerran kuussa pistoksen tuikkaaminen ei ole paha. Jos pistokset lopettaa kesken, oireet tulevat taatusti takaisin ja jopa pahempana. Ellei sitten muuteta tunturiin, missä ei heinä kasva.

Listassa on kaksi puuta, tammi ja pyökki. Ne eivät aiheuta toimenpiteitä, koska niitä ei juuri näissä metsissä ole.

Ruoka-aineet ovatkin sitten eri asia. Tomaatti, porkkana ja ohra on helppoja. Maissi onkin se hankalampi. Sitä on täyteaineena melkein kaikissa koiranruoissa - myös Joserassa, jota meillä syödään. Eli, Royal Canin tai muut tutummat merkit ei käy. 1st Choicella on maissitonta sapuskaa, joten kokeillaan sitä ensin. Onneksi lääkärissä hoitaja on 1st Choicen edustaja ja sillä sattuu olemaan yksi adultsäkki kotona, niin päästään aloittamaan se heti. Neuvottelen Danskun veljen emännän kanssa, josko hän ostaisi meidän jämät (50kg) pois.

Pistoksissa on se hyvä puoli, että se ei estä kisaamista. Jos oireita lääkitään jollain muulla, ne ovat melkein järjestään dopingaineita.

Ja kun saadaan ruokapuoli kuntoon, helpottuu olo kokonaan, koska talvi on tulossa ja silloin ei onneksi heinä kasva :)